05Apr
Baklažánová veža s bielym tuniakom, cuketovým šálom a fialovými lupienkami
Suroviny
- 1 konzerva bieleho tuniaka
- v olivovom oleji “Serrats”, 120 g
- 2 baklažány
- 1 cibuľa
- 1 zelená paprika
- 2 červené papriky
- 2 zrelé “hruškové” cherry paradajky
- 2 cukety (tmavozelené)
- Strúhaná mozarella , strúhaný syr na zapekanie
- Rozmarín, olivový olej a soľ
Na zemiakové pyré:
- Zemiaky, mlieko a maslo
Na cibuľový bešamel so suchými plodmi:
- 30 g masla
- 40 g hladkej múky
- 10 g vlašských orechov a 10 g mandlí
- 450 ml mlieka, soľ, čierne korenie, muškátový oriešok a 1 cibuľa
Príprava
- Baklažány a 1 cuketu neolúpané nakrájame na ½ cm hrubé kolieska.
- Aby sme baklažány zbavili horkej chuti, na niekoľko minút ich dáme do misky so slanou vodou. Potom ich osušíme a zľahka osmažíme na panvici s trochou oleja. Odložíme nabok.
- Druhú cuketu nakrájame po dĺžke na tenučké plátky. 3 minúty ich povaríme, osušíme a tiež mierne osmažíme. Odložíme.
- Pyré: Zemiaky uvaríme, roztlačíme a za miešania pridáme maslo a mlieko. Dosolíme a odložíme nabok.
Tuniaková plnka:
- Osmažíme papriky a cibuľu.
- Doložíme paradajky a všetko spolu dobre popražíme. Ochutíme rozmarínom.
- Pridáme bieleho tuniaka a premiešame. Po pár minútach odstavíme z ohňa a odložíme nabok.
Cibuľový bešamel so suchými plodmi:
- Rozpustíme maslo a mierne osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na malé kúsky rozdrvené suché ploty. Premiešame a pridáme múku. Postupne prilievame studené mlieko. Osolíme a okoreníme.
Zostavenie jedla:
- Zostavuje sa po vrstvách: na tanieri si najprv vytvoríme štvorcový základ z plátkov baklažánu. Naň umiestnime plnku z bieleho tuniaka, mozarellu, kolieska cukety a zemiakové pyré.
- Znova navrstvíme tuniaka a mozarellu. Zakončíme vrstvou baklažánov.
- Poslednú vrstvu polejeme bešamelom a posypeme strúhaným syrom. Zapečieme v rúre.
- Ozdobíme šálom z cukety.
Odporúčanie: Môžeme podávať s lupienkami z fialových zemiakov a šťavou z konfitovaných paradajok.
Komentáre