Čo by ste mali vedieť


 

T U N I A K B I E LY


HVIEZDA STREDOMORSKEJ KUCHYNE


Konzervovaný tuniak ponúka milovníkom jedla a varenia množstvo možností prípravy tých najrôznejších pokrmov. Táto praktická forma zároveň urýchľuje a zjednodušuje prípravu jedla. Či už vďaka jeho chuti, alebo výživovým hodnotám, s tuniakom nesporne zožnete úspech. Tuniak biely sa spomedzi všetkých druhov tuniakov vyznačuje najvyššou kvalitou. Presvedčí znamenitou chuťou, pričom jeho konzistencia je v porovnaní s ostatnými druhmi tuniakov jemnejšia. Loví sa v Biskajskom zálive pri severnom pobreží Španielska – na najznámejšom mieste výskytu obľúbeného tuniaka bieleho. Následne putuje na konzerváciu, aby z neho vznikli  vynikajúce produkty, ktoré presvedčia zákazníkov svojou kvalitou a výnimočnou chuťou. Tuniak sa vždy dokonale hodí na prípravu rozmanitých jedál studenej či teplej kuchyne.

Šetrný výlov
Rybári stále používajú starodávne rybárske techniky spočívajúce v love na udicu a háčik. Každý tuniak biely sa chytí samostatne a vyberajú sa len najlepšie jedince. Na rozdiel od neselektívneho rybolovu nedochádza ku zbytočnému výlovu iných druhov rýb a k poškodzovaniu morského dna. Sezóna rybolovu tuniaka bieleho trvá od júna do októbra. To je obdobie, kedy sa ryby nachádzajú v optimálnej kondícii a sú najvhodnejšie na lov a konzumáciu.

Biely alebo červený tuniak
Tuniak biely je najvzácnejším a najkvalitnejším druhom tuniaka. Čo sa týka jeho použitia v gastronómii, jeho mäso má výraznú chuť a mimoriadne jemnú konzistenciu. Okrem toho je farba mäsa v porovnaní s inými druhmi tuniakov oveľa svetlejšia.

Zdravá a mnohostranne využiteľná potravina
Tuniak biely je jednou zo základných surovín stredomorskej kuchyne. Po jeho konzervácii - buď do skla, konzerv alebo moderného balenia typu Gillet - si možno bieleho tuniaka vychutnávať kedykoľvek, pretože sa dokonale hodí do každého druhu studenej či teplej kuchyne. Vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, najmä omega 3, robí z tuniaka bieleho nenahraditeľnú súčasť stredomorskej kuchyne. Spomedzi modrých rýb vyniká najširšou paletou pozitívnych vplyvov na ľudské zdravie a pomáha predchádzať srdcovo-cievnym chorobám.

Tuniak je dôležitým zdrojom antioxidantov, ktoré výrazne znižujú riziko viacerých druhov rakoviny. K jeho mimoriadnym nutričným hodnotám patria aj esenciálne vitamíny, lipidy a minerály prispievajúce k zachovaniu rovnováhy v ľudskom tele.

Prednosťou tuniaka bieleho je aj jeho nízky podiel tuku. Kým červený tuniak má 10% tuku, u bieleho tuniaka je to len 6%. Tuniak biely je teda významnou súčasťou vyváženej stravy. Konzervovaný tuniak je produktom vysokej kvality, pretože na spracovanie sú určené len čerstvé, starostlivo vybrané exempláre a spracúvajú sa tradičným šetrným spôsobom. Ďalším z jeho pozitív je mnohostrannosť použitia v nekonečnom rade jedál, rýchla a jednoduchá príprava.

Tuniak biely (dlhoplutvý) Thunnus Alalunga sa považuje za najchutnejšieho tuniaka pre jeho veľmi biele mäso s jedinečnou textúrou a celkovo vynikajúcu chuť. V našich konzervách Vám ponúkame tuniaka bieleho uloveného tradičným a trvalo udržateľným rybolovom. Všetky rybacie konzervy sú vyrobené podľa tradičných receptúr, bez konzervačných látok, iba s malým množstvom soli, prípadne domáceho vínneho octu.

 

Tuniak žltoplutvý Thunnus Albacares  je charakteristický svojimi dlhými žltými plutvami, odkiaľ pochádza aj jeho názov. Z hľadiska výživovej hodnoty je to najcennejší druh tuniaka. Jeho mäso je pevné a zároveň šťavnaté, typickej svetlohnedej farby.

 

Brušná časť tuniaka

Táto časť je mastnejšia, rôsolovitejšia a chuťovo najvýraznejšia. Vyznačuje sa jemnosťou a sviežosťou. Technológia konzervovania a balenie umožňujú tieto vlastnosti tuniaka žltoplutvého zachovať nezmenené.

 

Sardela obyčajná, Engraulis Encrasicholus, bežne nazývaná aj ančovička. Ponúkame ančovičky z Biskajského zálivu, ktoré sú najjemnejšie a najaromatickejšie zo všetkých existujúcich sardel vo všetkých oceánoch. Sú bohaté na bielkoviny a polynenasýtené mastné kyseliny, vitamíny a minerály.

 

Morské ryby sú cenným zdrojom bielkovín, minerálov a vitamínov a ich spotreba sa odporúča vo všetkých fázach života. Odporúčaná konzumácia je 3- až 5-krát do týždňa v rôznych formách a kulinárskych výrobkoch. V našich podmienkach však málokedy máte možnosť nakúpiť ich čerstvé, a preto máte k dispozícii alternatívu konzervovaných morských rýb. Sú zdravé? Sú odporúčané? Sú vhodné pre každého? Podľa slov lekárov-dietológov „konzervované ryby sú bezpečné výrobky, ktoré z hľadiska výživy a dostupnosti zohrávajú významnú úlohu v zdravej výžive všetkých skupín obyvateľstva. Sú jednoduchým a rýchlym spôsobom zavádzania rýb do stravy v každodennom živote“. K tomu dodávajú: „Toto zistenie je veľmi dôležité v našej súčasnej spoločnosti, a to najmä preto, že 6 z 10 Európanov uznáva, že by mali konzumovať viac rýb. Väčšina z nich uvádza, že ryby nejedia pre nedostatok času alebo pre vysokú ceny rybacích výrobkov."

Konzervy a ich význam

„Ryby a morské plody sú potravinovou skupinou s veľkou výživovou hodnotou.  Sú dôležité pre kardiovaskulárne zdravie, dobrú pamäť, zdravie kostí a dobrú výživu,“ pripomínajú lekári. Rôzne varianty základných živín, ktoré môžeme nájsť v rybacích konzervách, sú tieto: proteíny v tuniakoch, treskovitých rybách alebo sardinkách; mastné kyseliny morského pôvodu v tuniakoch, lososoch, makrelách, slávkach a sardinkách v oleji; polynenasýtené mastné kyseliny v tuniakoch v oleji, v slávkach v octovom náleve a v sardinkách v oleji. Najvyššie hodnoty omega-3 mastných kyselín, esenciálnych mastných kyselín EPA a DHA obsahujú tuniaky, ančovičky a makrely. Pokiaľ ide o prísun mikroživín, lekári dospeli k záveru, že „ryby obsahujú dôležité množstvá vitamínov skupiny B, vitamínu A a tiež vitamínu D, a to najmä mastné ryby. Treba tiež zdôrazniť, že ryby sú významným zdrojom takých minerálov, ako je jód, vápnik, fosfor, draslík, zinok, horčík a železo.“

Je výrobok z konzervy čerstvý?

Konzervované potraviny môžeme považovať za čerstvé potraviny. Pokiaľ ide o ryby, rybacia konzerva je potravinový produkt, ktorý bol uvarený, sterilizovaný a uložený do takisto sterilizovanej nádoby, trvalo a dokonale vzduchotesne uzavretý. Ide o spôsob uchovávania potravín, ktorý poskytuje viaceré výhody, medzi ktoré patrí: nepoužívanie konzervačných látok, bezpečnosť z mikrobiologického hľadiska, zachovanie výživových vlastností bez nutnosti chladenia a dlhá životnosť bez zmeny potraviny.

Toto sú rady odborníkov na výživu týkajúce sa konzumácie konzervovaných rýb:

-  Vyberajte si len kvalitné konzervy a po otvorení plechovky uchovávajte zostávajúci obsah v chladničke, a to v sklenej alebo porcelánovej nádobe.

- Konzervy treba skladovať na chladnom a suchom mieste tak, aby boli chránené pred priamym slnečným svetlom a mrazom. Najstaršie konzervy umiestnite v prednom rade, aby boli ako prvé po ruke na skonzumovanie.

- Nikdy nekupujte také konzervy, ktoré majú plechovku alebo iný obal poškriabaný, prevalený alebo vydutý.

- V prípade, že konzervovanú potravinu chcete zjesť priamo z konzervy, pred spotrebou obalovú nádobu umyte, ak nebola zabalená v kartónovej krabičke.

- Trvanlivosť konzerv je 6 rokov v prípade, ak ide o produkty v oleji a 5 rokov v prípade výrobkov v prírodnej a vo vlastnej šťave.

- Konzervu vyhoďte:

·         ak zbadáte na plechovke zoxidované okraje

·         ak je plechovka vydutá

·         ak je vnútorný obsah spenený

·         ak nálev nevyzerá dobre

·         ak nálev má nepríjemnú arómu.